Trecerea de la scutec la oliță este un moment foarte delicat pentru copil și pentru părinți. Nu există o vârstă precisă pentru această schimbare: copilul trebuie să fie matur fizic și psihologic pentru a învăța să controleze sfincterele.
Este important și ca părinții să aibă timpul necesar pentru a urma cu calm și răbdare copilul pe drumul către independența de scutec. Este necesar să ascultați copilul și să îl observați în timp ce-și conștientizează senzațiile corpului și schimbarea pe care o trăiește.
Copilul trebuie, prin urmare, ascultat, încurajat, însă niciodată forțat.
Pot fi luate măsuri pentru facilitarea însușirii obiceiului de utilizare a oliței.
- Asigurați-vă că stă comod: picioarele trebuie să se sprijine pe sol și genunchii trebuie să fie mai sus decât „șezutul” pentru a favoriza contractarea mușchilor abdominali. Dacă se utilizează reductorul de W.C. este importantă posibilitatea sprijinirii picioarelor de către copil, pe un scăunel sau pe o platformă, deoarece picioarele nu trebuie să atârne.
- Asigurați-vă că copilul se simte în largul lui, fiind conștienți în alegerea camerei sau mediului în care poziționați olița.
- Propuneți așezarea pe oliță de preferat după mese pentru a profita de reflexul intestinal asociat cu umplerea stomacului (reflex gastro-colic).
- Învățați copilul să nu se grăbească evitând reținerea acestuia pe oliță prea mult (nu mai mult de 10-15 minute).
- Fiți răbdători și încurajați progresele: nu fiți nerăbdători sau iritați în caz de insucces sau dacă cel mic face pe el (micile pierderi de materii fecale au loc în mod natural în caz de umplere excesivă a rectului).